מה זה חשוב שיש לכם פתרון ייחודי לבעיה משמעותית אם אין מודל עסקי שהופך את זה לעסק רווחי?
האמת- זה חשוב. לא הכל זה כסף בחיים. ובכל זאת.
אנחנו בחלק האחרון של המדריך לנאום המעלית השלם. זה החלק ה-6 אז אם במקרה פספסתם את החלקים הקודמים מוזמנים להציץ אחורה במאמרים הקודמים.
בסוף כשעומדים מול משקיעים הם רוצים לראות שיש מודל כלכלי שמחזיק ושה"מכונה" שלכם עושה כסף. עבדתי עם עשרות סטרטאפים בשנים האחרונות ופגשתי הרבה מודלים שונים. כאלו שמתאימים ל-B2B, כאלו שיושבים על B2C, כאלו שעובדים על הכסף שנמצא בדאטה שנאספת וכאלו שיושבים על דמי מנוי או מודלים שונים של חינם ותשלום על פיצ'רים מסוימים בגרסת הפרימיום. אין לזה סוף ולכן לא נכנס לזה מהזווית הזו.
אגיד רק שלושה דברים, די מובנים מאליהם, ששווה לחשוב עליהם שניה לפני שיוצאים לדרך עם הפיץ'.
1- תבינו מאיפה מגיע הכסף. זה עד כדי כך פשוט. יכול להיות שברואדמאפ שלכם (ראו פרק 5) יש שינוי במודל הכלכלי ככל שמתקדמים, אבל תכינו תשובה טובה לשאלה הזו. אגב, יכול להיות שאתם עדיין לא יודעים מה בדיוק המודל הכלכלי. אם זה המצב לפחות תראו למשקיע שאתם מבינים את האפשרויות הפוטנציאליות השונות ויודעים לפרט אותן, להסביר מה המשמעות של כל אחת, היתרונות והחסרונות ומה צריך לקרות בהמשך הדרך כדי שתקבלו החלטה. המשפט האחרון אולי לא רלוונטי לפיץ' זריז של 5 דקות אבל קריטי לשיחה אחד על אחד.
אגב מפת הדרכים, כדאי שתדעו לסמן למשקיעים שלכם מתי פחות או יותר הם רואים את ההשקעה שלהם בחזרה (ROI) ומתחילים להרוויח.
2- תדעו להגדיר את השוק שלכם. למי אתם פונים, כמה הם מוכנים לשלם על מוצר כמו שלכם. תבינו, תרגישו ותדעו להלהיב לגבי הפוטנציאל של השוק. נסו להגדיר לקוח טיפוסי. מה יהיה האופן שבו תעבדו מולו, כמה כסף אפשר לעשות מלקוח אחד? את המכפלות המשקיעים כבר ידעו לעשות אם תדעו להגדיר את גודל השוק. זה הסעיף הבא.
3- ציינו, ככל שאתם יודעים, כמה כסף ה"תעשייה" שלכם עושה בשנה. אפילו אם המודל הכלכלי לא לגמרי מפוצח זה נחמד לדעת שזה "שוק" של כ-4 מיליארד דולר בשנה. זו עוגה נחמדה לתת בה ביס. מעבר למספר הכללי שמצביע על נתוני העבר ואולי ההווה של האקוסיסטם חשוב שתראו שזה שוק בצמיחה. תדעו להצביע על המגמות בתעשייה אליה אתם מכוונים והאם השוק הזה במגמת עליה ופיתוח ולכן זה הזמן לעלות על הרכבת עם סטארטאפ חדש. זה המקום להיעזר במקורות חיצוניים, לעשות תחקיר רציני, לגייס ציטוטים והצהרות מחברות עם אמינות גבוהה לגבי ניתוחים פיננסיים ולהראות שעשיתם את שיעורי הבית שלכם.
ועוד מילה אחת על כסף. אתם לא רק מרוויחים כסף אלא גם מבקשים כזה (ושוב, גם אם זה לא מול משקיעים אלא בתוך הארגון שאתם כבר עובדים בו, בקשה של הקצאת כח אדם או תקנים לצורך פרויקט זה לגמרי עניין כלכלי). כשאתם מבקשים כסף תדעו להסביר למה הוא משמש. "תצבעו" אותו. זה כסף שישמש לשיווק, לפיתוח גרסה מורכבת יותר של המערכת, לגיוס פונקציות נוספות לצוות... משקיעים רוצים להרגיש שאתם יודעים מה אתם הולכים לעשות עם הכסף שלהם. תנו להם את התחושה הזו. מעבר ליכולת להציג מודל כלכלי ספציפי משקיעים רוצים לראות שיש צוות שיודע לנהל תקציב, לבנות תכנית עבודה מסודרת. זה הרגע ליצור את הרושם הזה.
זהו.
אז יש לנו מצוקה (PAIN), מוצר (PRODUCT), מי אנחנו בצוות (TEAM), מתחרים (COMPETITORS), מפת דרכים (ROADMAP) ומודל עסקי (BUSINESS MODEL).
6 מרכיבים שעושים סדר בסיפור היזמות שלכם.
יש עוד הרבה בחירות. עם מה מתחילים ועם מה מסיימים? איך להציג את הנתונים ולהפוך אותם למוחשיים? האם באמת חייבים את כל 6 המרכיבים או שהשלושה הראשונים מספיקים? איך כותבים את הסיפור בגרסת 5 הדקות, 10 הדקות וחצי השעה?
פה זה כבר תלוי בכם ובסיפור שלכם.
מקווה שסדרת המאמרים הזו עשתה סדר בבלגאן. מוזמנים להיכנס לחלק של הסרטונים באתר ולצפות בסרטון הקצר על "מודל הגשר". במובן מסוים מדובר בגרסה הכי מזוקקת של "נאום המעלית" והיא פשוטה, זכירה ובעיקר נותנת תחושה של שינוי ותנועה.
בהצלחה גדולה!
Comments